10.10.2018/Saapaspäivä

Hai-saapas oli nuoren purjehtijan unelma

 Aloitin kilpapurjehdusharrastuksen optimistijollalla vuonna 1965, kun pursiseuramme teki talkoilla neljä jollaa. Olin innostunut, kun pääsin itse ajamaan venettä, sillä olinhan seurannut isäni kilpailupurjehdusharrastusta 3-vuotiaasta asti ja ollut mukana perheen retkipurjehduksilla.

 Tuohon aikaan ei ollut nykyaikaisia hengittäviä ja vedenpitäviä purjehdusasuja. Sadetta ja aallokon roiskeita vastaan suojauduttiin hiostavilla Rukan kumitakeilla ja housuilla sekä Nokian pitkävartisilla mustilla Kontio-saappailla. Niillä pärjättiin, vaikka raskaat Kontiot olivat veneessä aika kömpelöt ja ehkä vähän vaarallisetkin, jos vene olisi sattunut kaatumaan ja olisi joutunut uimasille.

Junioripäällikkömme ohje oli, että jos uimaan joudutte, niin saapaat on potkaistava pois jalasta. En muista jouduinko uimaan Kontiot jalassa, mutta en kyllä olisi niitä uskaltanut potkaista pois jalasta. Saappaat olivat siihen aikaan aika arvokas tavara ja kotona olisi kyllä tullut sanomista, jos ne olisivat vajonneet Näsijärven pohjaan.

Vuonna 1968 olin vaihtanut isompien juniorien kahden hengen Vasama-luokkaan, joita seura jälleen teki talkoilla kaksi kappaletta.

Kuvateksti: Junioripurjehtijoita ennen Hai-saappaiden aikaa. Kumitossuissa varpaat kastuivat.

Samana kesänä alkoi joillakin varakkaammilla purjehtijoilla ja myös junnuilla näkyä ihmeellisiä lyhytvartisia sinisiä ja punaisia valkoreunaisia kumisaappaita. Kuulin, että ne olivat nimeltään Hai-saappaat ja Nokian kumitehtaan nimenomaan purjehdussaappaiksi tekemät. Ne olivat kyllä niin hienot ja kevyet Kontioihin verrattuna, että olisin halunnut sellaiset itselleninkin. Harmi kyllä vanhempani olivat sitä mieltä, että vanhat Kontiot ovat vielä ehjät ja sopivat eikä uusia osteta, koska ne kuitenkin kohta jäävät pieneksi.

 Seuraavana vuonna setäni kertoi, että hänen tuttavallaan on myytävänä halvalla hyvä mopo. Tein Jaguar merkkisestä moposta kaupat säästämilläni viikkorahoilla, vaikka isäni sitä vastustikin, koska olin vasta 14-vuotias enkä saanut ajaa mopolla yleisillä teillä. Mopo vietiin mökille ja siellä ajelin pitkin polkuja ja traktoriteitä. Mökki oli saaressa eikä sinne varsinaista tietä ollutkaan. Mopolla ajelu oli hauskaa, mutta se oli huono puoli, että kaikki rahani menivät mopoon eikä niitä riittänyt enää himoitsemiini Hai-saappaisiin.

 Jaguar oli vähän vanhanaikainen. Siinä oli pystymallinen bensatankki ja ”norsunkorvasatula”. Onneksi se kulki tosi hyvin. Varakkaammila kavereilla oli hienoja Solifer speed ja Tunturi sport -mopoja. Noihin aikoihin lopetettiin hienon nelitahtisen Vasama-mopon valmistus ja Soinin romukaupassa myytiin sen osia. Ostin bensatankin ja pitkän mallisen satulan ja talvena aikana tuunasin niillä Jaguarin muodikkaammaksi.

 Keväällä 1970 olin jo täyttänyt 15 vuotta ja sain ajaa mopolla missä vain. Matka pursiseurallekin sujui näppärästi, vaikka ei noin kilometrin polkeminen polkupyörälläkään iso rasitus ollut.

Joillakin kavereilla oli jo kesätöitä ja minäkin kävin työvoimatoimiston ilmoitustaululta katsomassa, olisiko 15-vuotiaalle jotain tarjolla. Kuinka ollakaan siellä oli vapaana mopolähetin paikka pariksi päiväksi. Tehtävänä oli hakea yrityksiltä ilmoitusmateriaalia johonkin muistaakseni sotaveteraanien lehteen. Menin käymään lehden toimistolla ja minut palkattiin saman tien. Kaksi päivää ajelin sitten ympäri Tamperetta mopolla ilmoituksia hakemassa. Se oli niin mukavaa, että ei se edes tuntunut työltä. Olihan muutenkin tosi hienoa, kun sai ajaa mopolla mihin vain halusi. Kaiken kruunasi se, että sain ajostani ihan hyvän korvauksen: se riitti juuri uusien sinisten Hai-saappaiden ostoon.

Vihdoin olin nyt saanut Hai-saappaat, joita olin pitkään halunnut.

Erityisen hienolta tuntui se, että olin ostanut ne itse tienaamillani rahoilla, eikä vanhemmillani ollut mitään valittamista niiden muka kalliista hinnasta. Purjehdus oli ne jalassa entistä mukavampaa, koska liikkuminen veneessä oli paljon ketterämpää kuin kömpelöillä Kontioilla.

Pidin saappaita monta vuotta, kunnes ne jossain vaiheessa tosiaan kävivät niin pieneksi, että oli pakko ostaa uudet. Niihin rahat sain opintolainasta ja ne olivat väriltään vaalean ruskeat.

 Viime kesä oli 53:s kilpapurjehduskesäni. Purjehdusasut ovat nykyään toista luokkaa kuin aloittaessani. Erilaiset high tech -kalvot toimivat hyvin takeissa, housuissa ja haalareissa, mutta parhaat pahan kelin jalkineet ovat edelleen Hai-saapaan kaltaiset purjehdussaappaat. Niitä aion käyttää tulevinakin kesinä.

 Tarina ja tarinaan sijoitettu kuva Harri. Kansikuva HAI

 

 

Kuvateksti: Junioripurjehtijoita ennen Hai-saappaiden aikaa. Kumitossuissa varpaat kastuivat.

 

4 kommenttia

 1. Facebook大数据系统 – 外贸精准数据必备 – 提高订单销量!
  官方网站: http://www.facebookbigdata.com/
  查询:
  QQ: 3204290153
  微信: MaggieLiHK

  FaceBook Group 数据采集
  精准FaceBook Group用户数据采集,无需翻墙,无需Facebook账号,输入搜索关键字加入采集队列即可自动采集,还可以根据Group ID精准采集,整个流程操作简单,用户数据包括用户姓名,邮箱,电话,生日,国家等十几个栏位,采集完数据后可壹键导出cvs文档,简单快捷!

  FaceBook Page 数据采集
  根据输入搜索关键字搜索出相应的Facebook Page,自动采集Page下所有帖子评论的用户,还可以根据Page ID精准采集,整个流程无需翻墙,无需Facebook账号,采集的数据包括用户姓名,邮箱,电话,生日,国家等十几个栏位,采集完数据后可壹键导出cvs文档,简单快捷!

  用户数据
  采集到的用户资料包括FBID,FBUserID,Username,First Name,Last Name,Email,Phone,Gender,Website,Birthday,Location,Link,Likes,Relationship Status,Updated Time,Can Post,Mission,Talking About Count,Published,About,Description

 2. http://www.seopojie.com – SEO破解工具站是专注于英文SEO工具,英文网站优化技术,搜索引擎优化软件教程,以及外贸网站优化推广软件分享和下载的网站.站点内容每天都在更新英文SEO工具下载和分享.

  关键词工具
  外链资源
  seo优化软件
  Proxy Tool
  SEO推广工具
  SNS Tools
  IBP
  Market Samurai
  英文网站优化软件
  英文SEO教程
  seo优化软件
  网站推广工具

Lähetä kommentti

Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia kenttiä