12.7.2023/Ajankohtaista

Haluatko nukkua ulkona? Lue Suomen ladun vinkit

Saappaat teltan oviaukolla

Kesäinen luonto kutsuu retkelle, mutta ensimmäinen yö ulkona saattaa jännittää kokenuttakin luonnossa liikkujaa. Lue Suomen Ladun vinkit yön yli retkeilyyn.

Artikkeli on tuotettu yhteistyökumppanin Suomen Ladun  kanssa.

Kesäinen luonto kutsuu retkelle, mutta ensimmäinen yö ulkona saattaa jännittää kokenuttakin luonnossa liikkujaa. Suomen monipuoliset kansallispuistot, ulkoilualueet ja muut luontokohteet tarjoavat yhdenvertaisen ja edullisen ulkoilukohteen kaikille. Laajat jokamiehenoikeudet mahdollistavat tilapäisen yöpymiseen ulkona. Yhä useammat reitit ja leiripaikat sopivat myös pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa kulkevalle.

1. Seikkailla voi kotipihallakin, kokeile nukkumista ensin siellä

Luonnossa pienikin seikkailu on suuri ja ensimmäinen yö ulkona on aina elämys. Onnistuneen ja turvallisen yön yli retken reitti ja kohde on valittu koko retkikunnan taidoille sopiviksi. Pieni jännitys ja väsyneet jalat ovat usein osa kokemusta, mutta omia tai retkiseurueen rajoja ei ensimmäisellä yön yli retkellä kannata koetella.

Uusia taitoja ja retkeilyvarusteita on hyvä testata turvallisen etäisyyden päässä kotoa. Ensimmäisen yön ulkona voi nukkua vaikka koko perheen kesken trampoliinilla. Taivas on yhtä suuri omalla takapihalla kuin erämaassa.

Kaksi paria saappaita teltan ulkopuolella

2. Ota ulkona nukkumiseen sopivat varusteet – muista kuivat jalat!

Erilaisilla retkillä tarvitaan erilaisia varusteita. Kesäyönä kolmen vuodenajan varusteille ei ole tarvetta. Telttailun ohella riippumattoilu kasvattaa tasaisesti suosiotaan. Suomen kesässä riippumattoilija saattaa kaivata suojakseen myös hyönteisverkkoa ja sään kestävää tarppia.

Vaatetuksen ja jalkineiden olisi hyvä olla säänmukaiset. Kun sateeseen on varustautunut sääennusteesta huolimatta, voi retkellä keskittyä vaihtuvien olosuhteiden ihmettelyyn. Erityisesti kannattaa pitää huolta siitä, että jalat pysyvät kuivina.

3. Miten pysyt lämpimänä ulkona nukkuessasi?

  • Palelu hiipii alhaalta ylös, muista aluspeitto ja alusta
  • Ota mukaan varavaatekerta
  • Muista riittävä nesteytys

Kylmä hiipii retkeilijän selkään alhaalta päin. Lämpimänä pysymisen kannalta kylmyyttä eristävä makuualusta tai riippumattoilijan aluspeitto ovat yhtä tärkeitä kuin lämmin makuupussi. Eri olosuhteisiin ei välttämättä tarvitse hankkia uusia varusteita, vaan olemassa olevia voi yhdistellä eri tavoin. Ohuen makuualustan alle voi rullata toisen ja kahdella päällekkäin asetellulla kesämakuupussilla pärjää jo pitkälle syystalveen.

Myös kuiva vaatekerta ja riittävä juominen päivän aikana takaavat mukavat ja lämpimät yöunet. Joskus yöllinen palelu saattaa johtua liian vähäisestä nesteen saannista päivän aikana. Viluisimmat retkeilijät voivat sujauttaa makuupussiin jalkopäähän vielä lämpimällä vedellä täytetyn juomapullon.

Nokian saappaat naisen jalassa​​​​​​

4. Ruoka on tärkeä retkivaruste – mitä ottaisin mukaan?

Nälkä kasvaa kävellessä ja askel pysyy kevyenä, kun mukana on riittävästi sekä energiaa että nestettä. Toiselle retkessä tärkeintä voi olla erilaisten retkiruokien kokeilu, toinen haluaa nauttia eväänsä helposti ja nopeasti.

Ennen lähtöä tulee selvittää, missä ruoka voidaan retkellä valmistaa. Onko retkikohteessa tulipaikka vai täytyykö mukaan pakata oma retkikeitin? Pitääkö juomakelpoista vettä retken aikana keittää tai suodattaa luonnonvesistä? Jos omaa retkikeitintä ei ole tai tulenkäyttö arveluttaa, voi lyhyelle retkelle pakata mukaan riittävästi vettä ja jo kotona valmistetut eväät.

5. Ota ensimmäinen askel ja lähde retkelle

Tärkeintä on lähteminen. Yrityksen ja joskus erehdyksen kautta löydät itsellesi parhaiten sopivat varusteet ja oman tapasi retkeillä. Luonnossa on tilaa meille kaikille.

Kirjoittaja Veera Lähde työskentelee Suomen Ladussa retkeilyn asiantuntijana.

Kuvat: Lassi Katajarinne