Nokian Jalkineet – 120 vuotta laadukkaita kumisaappaita

Nokian Jalkineet saavuttaa 120-vuoden iän vuonna 2018. Kuluneiden 120 vuoden aikana Nokian Jalkineista on kasvanut kansainvälinen brändi, jonka huippuosaaminen on synnyttänyt rakastettuja klassikkosaappaita sekä teknisesti yhä kehittyneempiä jalkineita.

120 vuotta sitten suomalaiset kamppailivat hyvin samanlaisten sääolosuhteiden kanssa kuin nykyäänkin. Pohjoisen vaihteleva ilmasto innoitti joukkoa liikemiehiä perustamaan Suomen Gummitehdas Osakeyhtiön Helsinkiin. Laadukkaat saappaat otettiin vastaan innolla ja tuotanto siirrettiin Nokialle, jonka napakka nimi otettiin käytöön kaikessa markkinoinnissa. Vuonna 1990 Nokian Jalkineet erkani emoyhtiö Nokia OYJ:stä ja keskittyi kumisaappaiden valmistamiseen. 15 vuotta myöhemmin perheyritys Berner Oy osti koko toiminnan.

Jalkineiden kumisaappaat valmistetaan edelleen käsityönä aidosta uusiutuvasta luonnonkumista. Mukaan lisätään kanta‐ ja reunavahvikkeita, jotta saappaat kestävät käytössä mahdollisimman pitkään. Myös saappaiden ergonomisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Luonnonkumi saappaiden materiaalina

Aidosta luonnonkumista valmistetut saappaat ovat pehmeät ja miellyttävät käyttää, ja tarkasti suunnitellun pohjarakenteen ansioista saappaita voi käyttää pitkään ilman, että jalat väsyvät. Erityisen hyvä esimerkki aikaa kestävästä suunnittelusta yhdistettynä ergonomisuuteen on Kontiosaapas, joka lanseerattiin 1973.

Vastuullisuus avainasemassa

Nokian Jalkineiden saappaat suunnitellaan Suomessa ja brändille onkin myönnetty Design from Finland ‐merkki. Oman suunnittelun lisäksi myös ekologisuus on Nokian Jalkineille erittäin tärkeää. Tuotantoprosessi on erittäin tehokas ja esimerkiksi ylijäämäkumi hyödynnetään uudelleen mahdollisimman tarkasti. Jalkineiden korkea laatu takaa pitkän käyttöiän ja lisää niiden ympäristöystävällisyyttä ennestään. Huoltamalla saappaita säännöllisesti kuminhoitoaineella säilyy kumi elastisina samalla, kun pinnasta tulee kiiltävä ja likaa hylkivä. Lue lisää

Suomalaiset ovat kumisaapaskansaa

Tutkimuksen mukaan (* Dagmar 2017) neljä viidestä aikuisesta omistaa kumisaappaat. Saman tutkimuksen mukaan Nokian Jalkineet on ylivoimaisesti Suomen halutuin saapasmerkki ja kuluttajien todennäköisin valinta, kun he ostavat uusia saappaita.

Kumisaappaiden käyttäjät voidaan Suomessa jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan: pihalla ja puutarhassa saappaita käyttävät, luonnossa liikkujat sekä kaupunkisaapastelijat. Koska kuluttajien tarpeet ja toiveet kuitenkin muuttuvat, seuraa Nokian Jalkineet muutosta teettämällä kuluttajatutkimuksia. Niiden avulla pystytään ymmärtämään paremmin kuluttajien toiveita ja odotuksia sekä rakentamaan yhä vahvempaa brändiä perinteitä kunnioittaen.


Nokian Jalkineet – perinteistä käsityötä ja uutta teknologiaa

1800-luvun lopulla Suomen ilmasto oli ihan samanlainen kuin nykyäänkin. Kostea ja kylmä. Joukko liikemiehiä perusti Helsinkiin Suomen Gummitehdas Osakeyhtiön, jonka liikeidea oli valmistaa laadukkaita kumijalkineita pohjoisen ilmastomme erityistarpeisiin. Kansa hullaantui kumijalkineista ja tehdas siirrettiin Helsingistä Nokialle. Nokia todettiin sen verran napakaksi nimeksi, että kumitehdas otti sen käyttöön kaikessa markkinoinnissaan.

Erikoisjalkineita ja klassikkosaappaita

Vuodet vierivät. Suomi teollistui, kehittyi ja kansainvälistyi. Sodan jälkeen kansa halusi laadukkaita erikoisjalkineita sekä malleja harrastuskäyttöön. Klassikoksi jäi eritoten 1960-luvun Hai, joka suunniteltiin alun perin purjehtijoille.

Kaikkien aikojen klassikkosaapasta saatiin odottaa vuoteen 1973, jolloin esittelimme pitkävartisen miestensaappaan Kontion. Kontiosta tuli kiistaton kumisaappaiden kuningas, suomalaisen jalkinesuunnittelun taidonnäyte.

Muutosten tuulet

Mallistomme laajeni vaivihkaa yhä kauemmas perinteisestä kumisaappaasta. Kumisaapas sai seurakseen hiihtokenkää, keilatossua ja diskojalkinetta. Samaan aikaan kotimainen jalkine- ja tekstiiliteollisuus pinnisteli Kaukoidästä tulvivan halpatuonnin kanssa.

Alkoi erikoistumisen aika. Ensin emoyhtiö Nokia lähti valloittamaan tietoliikennemarkkinoita ja yhtiöstä erkanivat muun muassa Nokian Jalkineet ja Nokian Renkaat. Nokian Jalkineissa keskityttiin laadukkaiden kumisaappaiden valmistamiseen.

Kun vuosituhat vaihtui, kumijalkineita oli valmistettu Suomessa käsityönä yli sadan vuoden ajan, mutta niitä ei voinut enää valmistaa kannattavasti. Kaksi ISO-sertifioitua, alansa parhaimpiin kuuluvaa eurooppalaista sopimusvalmistajaa perehtyi nokialaisten valmistamiseen ja kokonaisia kokoonpanolinjastoja muutti Suomesta Serbiaan ja Slovakiaan. Vuodesta 2007 alkaen koko saapastuotanto oli siirretty pois Suomesta ja korkealuokkaisten saappaiden valmistus jatkuu läheisessä yhteistyössä, käsityönä, suomalaisin lestein, satavuotista osaamistamme hyödyntäen.

Kansainvälinen suomalainen

Perheyhtiö Berner osti Nokian Jalkineet vuonna 2005. Kansainvälistyvän saapasmerkin suunnittelu, tuotekehitys, kumireseptit ja lestit on säilytetty koko Nokian Jalkineiden historian ajan tiukasti kotimaisissa käsissä. Myös tuotteiden markkinointi, myynti ja logistiikka hoidetaan suomalaisten huippuosaajien voimin. Saumaton yhteistyö suomalaisten jalkinealan osaajien ja maailman parhaiden kumisaapasvalmistajien välillä onkin poikinut yhä kehittyneempiä jalkineita. Tekniset ammattijalkineet, eräjalkineet, lasten jalkineet sekä kansan rakastamat klassikot ovat saaneet seurakseen kuuminta katumuotia edustavan saapasmalliston. Kumisaappaita viedään nykyään 15 maahan ympäri maailmaa.

Tänäkin päivänä jokainen kumisaappaamme valmistetaan huolellisesti käsityönä kymmenistä osista. Suomalaiset suunnittelijat ohjaavat tuotantoa kumiseoksesta kaupan hyllylle saakka. Erityistä huomiota kiinnitämme ekologisuuteen.

Käytämme jalkineissamme aitoa luonnonkumia, joka on uusiutuva luonnonvara. Tuotantoprosessimme on hiottu erittäin tehokkaaksi, esimerkiksi ylijäämäkumi hyödynnetään tarkasti. Jalkineidemme korkea laatu takaa puolestaan sen, että niitä käytetään mahdollisimman pitkään ja siten ympäristöä säästäen.

120 vuotta Pohjolan keleissä!