Saapaspäivä

Vesilätäkköjen läpi sukat kuvina

Yli 30 vuotta sitten pieni Helsinkiläistyttö sovitti jalkaansa ensimmäisiä kumppareitaan. Punaiset nokialaiset olivat syksyllä yksivuotispäiviään viettävän tytön ensimmäinen pari kumikkaita. Kuinka hienot olivatkaan uudenkarheat kumimonot, joilla sai kiljuen juosta hiekkatielle kertyneiden, lukuisten pienten vesilätäköiden läpi sukat kuivina. 

 Nyt, päälle 30 vuotta myöhemmin, kengät olivat yhä tallella. Pienet, punaiset kakskakkoset kaivettiin muistojen laatikosta esiin. Suoraan sanottuna sekä tuoreen äidin että mummon yllätykseksi kumikenkä oli pitänyt muotonsa ja kimmokkuutensa, eikä se hapertunut käsiin, niin kuin kävi lukemattomille kuminauhoille, joita löytyi muistojen laatikoiden vaatteista. Kuminauhat rapisivat rikki, mutta kumikenkä oli ehkä, ja tyylikäs. Siihen ei ajan hammas ollut osunut; ei kuntonsa tai muotoilunsa puolesta. 

 Tänään, ensimmäistä kertaa, puin tuon pienen kumikengän oman poikani jalkaani. Nyt puolitoistavuotias lätäkkösoturi valloitti päivän aikana Kalasataman kaduille sataneet vesilammikot kuin olisi ollut suuremmallakin seikkailulla. Yksi toisensa jälkeen, vetisestä montusta toiseen. 

 Ja autoon päästessä, kun kumimonot otettiin pois, olivat sukat täysin kuivat! 

Kuva ja tarina Heri

6 kommenttia

  1. Omasta lapsuudesta löytyy tietenkin monta kumisaapasmuistoa. Yhdetkin saappaat oli niin rakkaat, että pidin niitä, vaikka olivat jo liian pienet. Omien lasteni kumppareista muistan sen kun löysin niille lasten kokoa olevat Hai-saappaat. Taisivat olla kokoa 21 ja 23 tai vastaavaa ja ne oli niin söpöt. Kuudet kumpparit olis kyllä justiin meidän perheelle mitoitettu määrä.

  2. Nuorena tyttönä, piti saada Nokian Hai-saappaat. Oli hienoa mennä kouluun keltaiset hait jalassa. Nyt käytössä punaiset Kontit, mutta alkaneet saumasta vuotamaan. Olleet kyllä käytössä jo 8v.

  3. Sain lapsena uudet kumpparit ja ne oli mielestäni niin hienot, että laitoin ne jalkaani, kun lähdettiin sukulaisiin kylään, vaikka ei satanut vettäkään.

  4. Rakkaimmat saappaat oli varmaan mustat Kontiot, niillä käytiin monet sieniretket. Ja keltaiset Hai-saappaat, leveät housunlahkeet viriteltynä saappiden sisään ja edestä päälle 🙂

  5. Olen ostanut kastelahjaksi suvun lapsille Nokian kumpparit. Hetken saavat odottaa pikkujalkaa kasvamaan, mutta pian pääsevät lätäkköleikkeihin.

Lähetä kommentti

Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia kenttiä