Avainsana: Hai-saappaat

Purjehtimassa

Kultaisella 90-luvulla harrastimme kaveriporukassa (+pari isää, lue rahoittajaa) kilpapurjehdusta ja saappaat tottakai kuuluivat tähän lajiin sattuneesta syystä. Erään kerran olimme lähdössä kilpailemaan ”Suursaaren Ympäripurjehdukseen” ja kotoa lähtiessä oli kaverilleni tullut hieman kiire, sillä….
Illan hämyssä ja ilman vähän viiletessä piti kaivella jo sadekamppeita päälle sekä saappaita jalkaan. Siinä veneen kyljellä istuskellessani kaveri tuli viereeni ja meinasin revetä ihan huolella: Kaveri oli kiireessä napannut eteisestään parin saappaita sen enempää katsomatta, että molemmat saappaat olivat oikean jalan saappaat! Onneksi ne olivat kooltaan sen verran isot, että ne mahtuivat jalkaan mutta kyllä oli hauskaa silloin ja edelleenkin aina välillä tulee tämä tarina mieleen. Kyllä oli huvittava näky…!

50-vuotiaat Hai saappaat

Olen 62v ja muistan kun sain noin 13vuotiaana siniset Hai saappaat. Maaseudulla niitä tuli pidettyä paljonkin. Aikanaan kun muutin pois niin saappaat jäi entiseen kotiini ja pidin niitä aina siellä käydessäni. Kun vanhemmistani aika päättyi noin 20vvuotta sitten veljeni otti talon haltuunsa ja saappaat olivat edelleen tarvittavissa siellä käytössä. Hai saappaat olivat kylmässä eteisessä ja säilyivät ehjinä. Kerran sitten 3vuotta sitten kävin veljeäni tapaamassa ja ihmettelin missä on saappaani hän sanoi, että tuolla ne roskiksessa – nehän on rikki. Minä menin nopeasti hakemaan saappaat pois ja olin onnellinen ettei roskaauto ei ollut ehtinyt viedä vielä niitä s. Ehjäthän saappaat olivat ja otin ne kotiin lähtiessä mukaani että pysyvät tallessa. Vieläkin ne on minulla ja ikää saappailla on lähes 50vuotta. Ainoastaan kuivailma keskuslämmityksestä johtuen on hiukan haperruttanut pintaa mutta se ei haittaa enkä heitä ikinä niitä pois.

Festareilla

Kesällä 2017 olimme mieheni kanssa lähdössä Flow-festivaaleille lauantaipäiväksi. Vain tuntia ennen lähtöä iski ennennäkemätön kenkäkriisi, kun näin sääennusteet. Sadetta oli luvattu kymmeniä millimetrejä, mutta mukaani oli pakattu vain pikkukenkiä. Ajattelin, että tähän hätään kumisaappaita ei saisi kuin kaupasta. Niinpä mieheni oli urhea ja lähti metsästämään Hai- saappaita minulle läheisestä marketista. Luumun väriset HAi- saappaat repussa kaiken varalta suuntasimme festaripäivän viettoon. Muutamien tuntien kuluttua festivaalialueella huomasimme rajun ukkospilven lähestyvän. Säntäsimme telttaan, jossa päätin, että kumppareille saattaisi olla nyt tarvetta. Kun juoksimme toiseen sateensuojaan salamoiden alla, mietin ukkosta pelkäävänä, että Hai-saappaat olivat (urhean mieheni lisäksi) parasta mitä minulle oli tapahtunut! Ne olivat lämpöiset, turvalliset ukkosella ja vakaat – siis pelkkää rakkautta. Kumisaappaat eivät ikinä olleet tuntuneet jalassa niin ihanilta. Luumun väriset Hai-saappaat pelastivat sen kesäpäivän täydellisesti!